Schriktraining voor moeder en veulen: gat in de markt?

Door middel van schriktraining kun je een paard zelfverzekerder maken en helpen om te gaan met stress. Hoe handig zou het zijn als het veulen mee kan kijken en hierdoor zelf ook zelfverzekerder en minder angstig zou worden? Deense onderzoekers waren benieuwd of dit zo kon werken en hebben veulens geobserveerd die hun moeders hebben zien omgaan met enge objecten en situaties. 

 

In Denemarken zijn 22 merries onderzocht met hun veulen. Er is gekeken naar het vermogen om habituatie door te geven aan hun veulen. Habituatie is het vermogen van een paard om gewend te raken aan een spannend/eng object, zodat hij niet meer angstig reageert.  

 

Voor de bevalling zijn de merries al gehabitueerd op vijf verschillende enge objecten of situaties zoals een open paraplu, lopen over een zeil of wrijven over het lichaam met een plastic zak. Na het bevallen werd de helft van de merries een keer per week (acht weken lang) weer aan dezelfde vijf situaties blootgesteld, met de veulens aan hun zijde. De veulens werden hierbij niet onderzocht en mochten vrij rond lopen. De andere helft van de merries en veulens werden niet blootgesteld aan de enge objecten en situaties.

 

Na de acht weken onderzochten de onderzoekers alle veulens met vier gestandaardiseerde angsttesten, sommige testen waren al gebruikt bij de habituatie van de merries en sommige waren compleet nieuwe objecten of situaties. Het team observeerde het gedrag van de veulens en bekeken de hartslag. Over het algemeen waren veulens die hun moeders met enge situaties hadden zien omgaan veel minder angstig tijdens de testen. Zelfs het wrijven met de plastic zak, iets dat bijna ieder paard wel eng vindt, leek gemakkelijk geaccepteerd door de veulens in de experimentgroep.

 

Nadat het onderzoek was afgerond, mochten alle merries en veulens drie maanden lang op de wei staan, zonder enige experimenten. Na vijf maanden werden de angstniveaus van de veulens weer onderzocht. Wederom zagen de onderzoekers dat de veulens die hun moeders hadden zien omgaan met enge objecten en situaties minder angstig waren gedurende de testen, zelfs maanden later.

 

Het lijkt inderdaad mogelijk om de angst van een veulen te verminderen met behulp van de merrie. De veulens uit de experimentele groep hebben niet alleen baat gehad van het sociale leren (kijken naar hoe hun moeder de objecten accepteerden), maar ook van het individueel ontdekken. De veulens mochten namelijk vrij bewegen tijdens de habituatie sessies met hun moeders, vaak gingen ze de objecten in hun eentje onderzoeken, uit nieuwsgierigheid. Een aanrader om te introduceren bij elk veulen! 

Geef een reactie