Paardengedrag uitgelegd: rollen

Paarden zie je regelmatig uitgebreid rollen in het zand, gras of zelfs sneeuw. De een atletischer dan de ander, maar ze doen het allemaal. Dit doen paarden niet zomaar, het rollen heeft voor hen een functie. In dit artikel bespreken we het rollen en de reden waarom paarden dit graag doen. 

 

Rollen is een van de natuurlijke behoeftes van een paard. Je hebt het misschien al eens gezien, maar een paard kan erg kieskeurig zijn wat betreft de plek waar hij wil gaan rollen. Hij zoekt meestal naar een droge, stoffige plek. Het paard houdt hierbij zijn hoofd laag, zijn oren naar voren en de staart is opgeheven. Als hij een potentiële plek op het oog heeft zal hij rondjes gaan draaien en daarbij snuiven, slaan met de staart en schrapen met het voorbeen. Dit doet het paard om te testen of de grond geschikt is. Het schrapen helpt ook om het zand los te maken en om te controleren hoe diep de ondergrond (modder, sneeuw of water) is. Zodra de plek is goedgekeurd zakt het paard door zijn voorbenen en gaat hij liggen op zijn zij, met hoofd en hals op de grond. Vervolgens worden de benen omhoog gezwaaid en schuurt hij zijn lichaam over de ondergrond. Hij kan daarbij doorrollen naar zijn andere zijde. Het lukt het paard niet altijd om door te rollen. In dat geval zie je het paard weer opstaan en zal hij vaak nog eens op de andere kant gaan liggen. In sommige gevallen zie je het paard gaan zitten om door te draaien naar de andere kant. Als ze klaar zijn met het rollen schudden ze zich uit. 

 

Een van de voornaamste functies van het rollen is het verzorgen van de huid en vacht. Het zorgt ervoor dat haren die nat zijn, bijvoorbeeld door regen of zweet, rechtop gaan staan en drogen door het stof. Een opgedroogde modderlaag vormt daarnaast een beschermlaag tegen uitwendige parasieten zoals teken en dazen, paarden rollen het liefst dan uitgebreid in de modder totdat het hele lichaam bedekt is. Door het afschuren van de opgedroogde laag worden er losse haren verwijderd. Dit is vooral gunstig op het moment dat het paard zijn wintervacht aan het verliezen is. Heb je net je paard uitgebreid gepoetst en gaat hij daarna meteen in de paddock liggen rollen? Dat komt omdat paarden hun haren het liefst rechtop hebben staan, wat gebeurt door het uitschudden. 

 

Rollen is een sociale gebeurtenis, vaak als een paard begint met rollen volgen er meerdere. Ze rollen dan op hetzelfde moment of na elkaar op dezelfde plek. Hengsten rollen over het algemeen vaker, waarbij de leidhengst als laatste over de plek rolt. Voor hengsten kan het rollen een kenmerk zijn van dominantie en het markeren van de plek. Het rollen kan voor paarden ook een kenmerk zijn van pijngedrag, bijvoorbeeld bij een paard met koliek of een merrie die aan het bevallen is. Hierbij zullen ze een andere gezichtsuitdrukking hebben en zullen ze meerdere symptomen laten zien. Een paard met koliek zal wel gaan liggen en rollen, maar schudt zich daarna vaak niet uit. Dit kan dus een teken zijn dat er iets met hem aan de hand is. 

 

Een paard kan ook gaan rollen in de stal. Het risico is dat ze het op een ongunstige plek doen en daarbij vast komen te liggen. Het is dus een goed idee om je paard regelmatig in een bak of paddock te laten rollen, zeker als je paard nat of bezweet is. Zo verklein je de kans dat hij in zijn box gaat rollen en vast komt te liggen. 

Geef een reactie