Kunnen paarden onderscheid maken tussen letters?

Als je om je heen kijkt op de gemiddelde paarden stal dan zie je allemaal bordjes met woorden. Denk maar eens aan de naam van de stal, het bordje ‘exit’ boven de deur en natuurlijk de namen van de paarden op de deur. Voor ons een makkelijke manier om aan informatie te komen, maar hoe zit dat eigenlijk voor de paarden? Kunnen die onderscheid maken tussen bepaalde letters of woorden? 

 

VISUELE DISCRIMINATIE

Clara-Lynn Schubert en haar collega-onderzoekers hebben onderzoek gedaan naar visuele discriminatie. Hiervoor hebben zij Garrano-paarden, een bedreigd ponyras van de Iberische paardenfamilie gebruikt. De vijf paarden waren 13, 8, 5, 4 en 2 jaar oud. Ze leefden in een semi-vrije ruimte in de buurt van hun natuurlijke habitat in Serra d’Arga, in het noorden van Portugal. De groep bestond uit een hengst, twee volwassen merries en twee nakomelingen. De oudste, een merrie, kon maar met één oog zien. 

  

TOUCHSCREEN

Het onderzoek is gedaan door middel van een touch screen om ervoor te zorgen dat het paard geen antwoord zou geven op de lichamelijke signalen van de mensen die erbij staan. De paarden werden eerst getraind om zwarte cirkels die op een touchscreen verschenen met hun neus aan te raken. Vervolgens werden ze getest op hun vermogen om onderscheid te maken tussen een O, B, V, Z en X, weergegeven in het lettertype Arial.  

 

HET JUISTE ANTWOORD  

Er werd een “biep” geluid afgespeeld als de letters op het scherm verschenen. Er werd een “gong” gespeeld bij het juiste antwoord en er werd een “zoemer” geluid afgespeeld bij een onjuist antwoord. Als het paard het juiste antwoord gaf, waarbij er keuze was uit 3 mogelijkheden, werden ze beloond met een stukje wortel dat in een kom onder het touchscreen viel. De paarden werden vooraf getraind om de X als onjuist antwoord te herkennen. Tijdens de studie waren de paarden vrij om op elk moment deel te nemen of te stoppen met het experiment.  

 

UITKOMSTEN  

De paarden die getraind waren om met hun neus het touchscreen te gebruiken, waren in staat om onderscheid te maken tussen de letters O, B, Z, V en X. Dit was het geval voor alle paarden, behalve de hengst. De letters waar ze de meeste moeite mee hadden was het verschil tussen de O en de B, net als de letters Z, V en X. De paarden scoorden samen een gemiddelde van 80,4%, dit komt overeen met eerdere studies bij andere dieren. 

  

Bron: https://www.horsetalk.co.nz/2022/11/12/horses-antibodies-covid-19-california-study/

  

Geef een reactie