Een verhuizing naar een nieuwe plek kan voor spanning zorgen bij zowel jezelf als bij je paard. Je paard zal wellicht zijn vrienden achterlaten en op de nieuwe stal moeten wennen aan een nieuwe groep. Waarschijnlijk verandert het ritme van je paard en is hij zijn oriëntatie in het begin kwijt. Als eigenaar wil je de verhuizing waarschijnlijk zo soepel mogelijk laten verlopen voor je paard. Daarom geven we je 10 tips bij het verhuizen van je paard.
1. Goede voorbereiding
Vraag bij je nieuwe stal na wat hun beleid is met inentingen en ontwormen. In de meeste gevallen moet een ontworming in orde zijn voor je gaat verhuizen. Bespaar jezelf stress en check dit bij je nieuwe stal voordat je gaat verhuizen, zodat je bij aankomst niet voor een verassing staat.
2. Oefen het trailerladen
Heeft je paard moeite met trailerladen? Probeer dit in alle rust de weken voor de verhuizing te oefenen. Je paard weet op de dag zelf natuurlijk niet dat hij definitief zal worden verplaatst, maar door de veranderende omstandigheden (vergeleken met de oefensituatie) kan er wel meer stress ontstaan dan normaal. Denk hierbij aan transportbeschermers, een draaiende motor of de trailer die opeens op een andere plek staat. Probeer hier tijdens het oefenen al rekening mee te houden.
3. Let op je eigen spanning
Verhuizen kan niet alleen spannend voor je paard zijn, maar ook voor jou. Paarden zijn ontzettend goed in het lezen van lichaamstaal, omdat ze dit in de natuur nodig hebben voor overleving. Grote kans dus dat het paard jouw stresssignalen oppikt. Probeer daarom zelf ontspannen te blijven. Merk je toch dat je op de dag zelf spanning opbouwt. Vraag anderen om hulp bij het verhuizen of trailerladen zodat je paard jouw spanning niet overneemt.
4. Voorjaar
Mocht je de keus hebben, verhuis je paard het liefst in voorjaar. Als je verhuist net voordat de paarden op de nieuwe plek de wei opgaan, dan zijn de kuddes vaak nog niet gevormd. In de zomer moet je paard vaak in een bestaande kudde worden toegevoegd.
5. Verandert het management?
Gaat je paard bijvoorbeeld op de nieuwe stal veel langer naar buiten of juist veel korter? Probeer deze verandering dan geleidelijk in te voeren. Bouw op je oude stal al rustig af of op je nieuwe stal rustig op.
6. Voer
Een nieuwe stal kan ander voer gebruiken. Misschien gaat je paard bijvoorbeeld van hooi over op kuil. Je kan de eerste week wat voer van je oude stal met het voer van je nieuwe stal vermengen. Dit kan helpen om de darmen van je paard rustig te laten wennen en verkleint de kans op koliek.
7. Zorg voor voldoende ruwvoer
Een verhuizing kan stressvol zijn en stress kan leiden tot maagzweren. Veel ruwvoer kan helpen om de kans hierop te verkleinen omdat het paard speeksel aanmaakt wat het maagzuur stabiliseert. Bovendien is het een fijne afleiding voor je paard.
8. Nieuwe vrienden
Je wilt waarschijnlijk graag dat je paard snel naar buiten kan met de groep. Neem de tijd om dit rustig op te bouwen. Zeker als het een stabiele kudde is, kan het helpen om je paard langzaam te laten wennen aan de groep. Bouw het introduceren stap voor stap op. Lees hier meer over op: e-quine.com/een-nieuw-paard-in-de-kudde
9. Verken het terrein eerst aan de hand
Maak je het paard rustig bekend met de omgeving. Loop de eerste dagen aan de hand over het terrein en verken samen alvast de bak en eventuele andere faciliteiten.
10. Neem de tijd
Het kan even duren voordat je paard gewend is aan de nieuwe plek. Het verschilt per paard hoe snel ze wennen. Jij kent je paard het best dus ga op je gevoel af bij het nemen van nieuwe stappen.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.