Je paard helpen afkoelen

Als de temperaturen stijgen dan worden de meeste mensen actiever. We gaan massaal naar buiten om van de zon te genieten. De paarden daarentegen zoeken de schaduw op en lijken wat minder energie te hebben. Paarden worden namelijk sneller warm dan een mens en koelen ook nog eens minder makkelijk af. Gelukkig kan jij hem hierbij helpen! 

 

De meest efficiënte manier om een paard te helpen zijn warmte kwijt te kunnen is door middel van (ijs)koud water. Dit kun je bijvoorbeeld doen met emmers of een waterslang. Het is daarbij belangrijk om het hele lichaam mee te nemen. Door meerdere keren koud water over het paard te gieten koelt zo veel mogelijk oppervlakte af. Als een paard het echt warm heeft, heeft het weinig zin om alleen de grote bloedvaten in de hals of tussen de benen te koelen. Hierbij geldt: hoe meer oppervlakte gekoeld wordt, hoe beter. 

 

Voor het optimale resultaat zou je het paard na 30 seconde koelen, 30 seconde laten stappen. Dit zorgt ervoor dat het gekoelde bloed wat in de bloedvaatjes net onder huid lopen weer vervangen wordt door warm bloed vanuit het lichaam. Als je vervolgens weer gaat koelen, koelt het paard sneller af. 

 

Er wordt wel eens gedacht dat koud water de spieren zou beschadigen, maar de kou van het water kan niet door het vetlaagje onder de huid. Het koude water kan dus niet bij de spieren komen. Hoe kouder het water, hoe sneller je het paard laat afkoelen! 

Bron artikel 

 

Geef een reactie