Jaarlijkse gebitsverzorging is van belang bij paarden

Onderzoekers hebben in Mazovie in Polen onderzocht hoe vaak gebitsproblemen bij ‘prive’ paarden voorkomt.  

 

ONDERZOEK

Wereldwijd is er onderzoek gedaan naar de verschillende gebitsproblemen bij paarden door meerdere onderzoekers. Dit onderzoek legt vooral de nadruk op het belang van goede gebitsverzorging, ongeacht waar een paard zich bevindt. Voor het onderzoek zijn er 206 ‘privé’ paarden onderzocht in de omgeving van Mazovië in Polen.  

 

RESULTATEN

Van de 206 paarden die onderzocht zijn in het onderzoek, vertoont vijfennegentig procent verschijnselen van malocclusies (verkeerde uitlijning van de tanden) en vertoonden deze paarden ook tandziekten op minimaal één tand. 

Volgens onderzoekers vertoont het percentage dat is voortgekomen uit het onderzoek, gelijkenissen met wat is onderzocht in Australië en Schotland. Het percentage voor deze twee landen was 94% voor Australië 94% en voor Schotland 87%. Om het te vergelijken met eerdere onderzoeksresultaten uit gepubliceerde literatuur, is het percentage iets hoger dan in de Verenigde Staten met 80% en in Engeland variërend tussen de 42-79%.  

 

TAND PROBLEMEN

Onderzoekers hebben ook de onderzocht hoe vaak problemen op specifieke tanden voorkwam bij de onderzochte paarden. Uit hun onderzoek bleek dat 31% van de paarden in de omgeving van Mazovië problemen had met de snijtanden. Ook had 62% van de onderzochte paarden gebitsproblemen bij de kiezen en snijtanden.  

Ook kwam er voort uit de studie dat in alle leeftijds-, geslachts- en rasgroepen, malocclusies van snijtanden, premolaren en kiezen vaker voor kwam dan tandheelkundige aandoeningen. Kortom minder paarden lijden aan pijnlijke gebitsaandoeningen dan paarden met malocclusies. 

Het is dus van belang om jaarlijks een afspraak te maken bij de tandarts. Zo kunnen algemene afwijkingen bij paard op tijd worden voorkomen, voordat deze voor grotere problemen zorgen.  

 

Wil je meer lezen over dit onderzoek? Klik dan hier: https://thehorse.com/1121525/regular-dental-care-important-in-horses-worldwide

  

Geef een reactie