In dit interview gaan we in gesprek met Deborah van den Berg. Ze heeft de opleiding Instructeur Paard en Gedrag niveau 1 & 2 onlangs afgerond. Hoe heeft zij de opleiding ervaren? Ze deelt graag haar ervaring met jullie!
Waarom ben je de opleiding begonnen?
“Ik ben zelf pas een jaar of 8 actief in de paardensport. Als kind heb ik nooit gereden, ik had eigenlijk weinig met paarden op die leeftijd. Op een gegeven moment zocht ik een nieuwe hobby. Een aantal mensen om me heen vroeg zich toen af of paardrijden niet iets voor mij was, dus ik ben eens bij een manege gaan kijken. Wel met wat twijfel vooraf: paarden zijn toch wel erg groot als je er nooit eerder mee in contact bent geweest. Maar: het bleek een gouden zet! Ik rijd er nog steeds met veel plezier. Ik vind het rijden ontzettend leuk, maar ik kwam er ook achter dat ik eigenlijk niet zoveel wist over het gedrag van paarden. Vragen zoals ‘hoe leren paarden’ en ‘waarom laten sommige paarden bepaald gedrag zien, dat ik niet goed kon plaatsen’: ik had daar onvoldoende een antwoord op. Terwijl ik die behoefte wel steeds meer kreeg.
Ik heb toen een keer uit interesse een dagcursus Schrik- en obstakeltraining gedaan bij e-quine.com. Dat beviel heel goed: er ging een wereld aan kennis voor me open. Zowel de theorie, als de praktijk. Een ontzettend fijne combinatie. Ik ben toen nog naar een open dag geweest en heb me toen ingeschreven voor niveau 1. Niet met de intentie om hier ooit iets professioneel mee te doen, paarden zijn echt een hobby. Maar puur omdat ik meer wilde leren over het dier waar ikzelf al zoveel van geleerd heb en mee om ga. Uiteindelijk beviel niveau 1 zo goed, dat ik ook niveau 2 ben gaan doen. Nog steeds niet met de intentie om hier professioneel iets mee te doen, maar puur om mijn kennis uit te breiden.”
Hoe heb je de opleiding ervaren?
“Ik heb eigenlijk van elk moment genoten: het voelde niet als een opleiding, als iets dat ‘moet’. Elk praktijkweekend was de afgelopen twee jaar weer een moment om naar uit te kijken. Dat is geheel te danken aan e-quine.com als organisatie, alle docenten, mijn medestudenten en alle paarden en eigenaren waarmee ik heb mogen werken. Het unieke van de praktijkweekenden is dat je met zoveel verschillende paarden mag werken. Daar leer je echt van: elk paard heeft weer net iets anders nodig. Ik heb genoten hoe je tijdens de opleiding een ‘toolbox’ vol mogelijkheden samenstelt om deze paarden te helpen en iets te leren, en zelf ook tegelijkertijd ontzettend veel leert. Alsof je telkens samen weer een puzzel op probeert op te lossen. Zo krijg je over tijd veel handvaten die je kunt gebruiken. En wat ik heb geleerd, gebruik ik nu nog steeds bij de omgang met paarden. Wat kun je bijvoorbeeld doen als een paard zijn voetje niet makkelijk wil optillen? Of wat kun je doen als een paard bang is voor de poetsplaats?
En eerlijk, de praktijkweekenden waren niet alleen leerzaam, maar ook ontzettend gezellig. Om een nieuwe groep mensen te leren kennen, met dezelfde passie, dat schept een band. Ik heb aan de opleiding ook echt vrienden overgehouden, en we houden elkaar nog vaak op de hoogte van onze belevenissen.”
Het gaafste moment van de opleiding
“Het werken met de jonge paarden vond ik heel mooi om te doen. Daar had ik nog geen ervaring mee, maar het is zo waardevol om ze een goede start te mogen geven. Maar ik heb ook echt genoten van de kleine momenten, bijvoorbeeld van een pony die lang hengst was geweest en weinig gaf om je persoonlijke ruimte. Tijdens het werken konden we in één sessie al zulke mooie stappen maken, en begrepen we op het einde precies wat fijne grenzen waren en hoe we samen konden werken. Of een paard dat niet benaderd kon worden en we aan het einde van het weekend zonder problemen konden halsteren. Dat zijn echt mooie momenten. Het mooiste is niet het uiteindelijke resultaat van een training, maar het proces en het zien hoeveel rust paarden krijgen als ze begrijpen welke vraag ik stel en we elkaar snappen.”
Als persoon
“De opleiding heeft me ook veel geleerd over mijzelf. Ik ben me bijvoorbeeld veel bewuster geworden van hoe ik overkom. Natuurlijk geldt dat voor de omgang met paarden, maar ook voor het dagelijks leven. Ik heb veel gehad aan de lessen over didactiek, en dan vooral hoe je je boodschap kunt overbrengen, bijvoorbeeld naar eigenaren van paarden. Die kennis kun je overal toepassen. Ook ben ik veel zelfverzekerder geworden in mijn omgang met paarden. Ik geniet hier nog elke week van. Ik merk dat ik veel meer durf en dit uitstraal, omdat ik veel beter begrijp wat ik doe en hoe een paard leert en denkt. De opleiding heeft me dit zelfvertrouwen gegeven, en andere ruiters op de manege merken dit ook op. Dat is ontzettend gaaf om te horen.”
Connectie met rijden
“Wat ik grappig vind: ik heb geen minuut op het paard gezeten tijdens de opleiding, maar ik ben er ook – durf ik wel te zeggen – een betere ruiter van geworden. Puur omdat ik paarden beter begrijp. En door simpele dingen: met welke mindset ga ik een stal binnen, stap ik op een paard of los ik dingen op? Ook met het rijden van verschillende paarden zie je alle verschillende karakters en reacties terug die we vanaf de grond hebben getraind. Ik snap nu beter wat het paard me wil vertellen, wat ze nodig hebben om te presteren en zich fijn te voelen en kan daar veel beter op reageren. Het was niet mijn bedoeling om door deze opleiding beter te leren rijden, maar dat is zeker een mooie bijvangst.”
Laatste tip?
“Ook als je er niet je werk van wilt maken, maar gewoon je kennisniveau wilt verhogen: ga kijken en start met de opleiding! Laat je niet afschrikken doordat het voelt als een opleiding, dit heb ik geen moment als nadeel ervaren. In mijn ogen is de opleiding van toegevoegde waarde voor iedereen die met paarden omgaat. Ik heb er zelf in ieder geval heel veel aan gehad en zou het zo weer opnieuw doen!”
Lijkt de opleiding tot Instructeur Paard & Gedrag jou ook wel wat, maar wil je eerst nog wat meer weten? Kom dan naar onze gratis, vrijblijvende, informatiebijeenkomst op 16 augustus (online), 24 augustus (Bunschoten) of 4 september (Oldekerk). Voor meer informatie klik hier: https://e-quine.com/informatiebijeenkomst-opleiding/
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.