In volle vaart de trailer uit

Sommige paarden vinden het heel spannend om de trailer in te lopen. Maar soms zie je ook dat paarden er (uiteindelijk…) wel op lopen, maar er als een kanonskogel weer afvliegen. Daarbij ervaren ze soms zoveel spanning dat ze blind door alles heen gaan en kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan, voor zowel paard als mens. We geven je 10 tips waar je aan kan denken bij paarden die de trailer uitrennen. 

  1. Werk altijd met een cap op en een lange lijn. Veiligheid is het belangrijkste! Met een lange lijn hoef je het paard niet los te laten als hij achteruitvliegt, maar kan je de lijn door je hand laten glijden.
  2. Begin met grondwerk. Zorg ervoor dat het paard met jou meeloopt, stopt en achterwaarts gaat met zo min mogelijk druk van je lijn
  3. Zet de trailer op een plek met een goede, veilige bodem. Beton of stenen is bij het werken met dit soort paarden minder geschikt omdat het paard snel kan uitglijden als hij achteruit de trailer af vliegt. Zorg ook dat de omgeving rondom en achter de trailer vrij van obstakels is zodat het paard zich niet kan bezeren. 
  4. Vaak werkt het makkelijker om de voorstang uit de trailer te halen. De paarden komen beter de trailer in en je hebt zelf meer bewegingsruimte. Doe wel het voordeurtje dicht. 
  5. Wees je heel bewust hoe jij in de trailer staat en hoe je het paard beloont. Vaak zonder het te weten draaien we ons toch een beetje om, wat voor het paard een aanleiding kan zijn om er weer uit te gaan. Blijf dus goed met he schouders naar voren gericht staan tot jij zelf besluit de trailer te verlaten 
  6. Neem alle tijd die je nodig hebt. Verspreid de training over meerdere dagen waarbij het aan te raden is te stoppen op een moment als een paard een stukje van de oefening ontspannen kan uitvoeren. 
  7. Rent het paard achteruit in je training, laat de lijn door je handen gaan. Probeer hem vooral niet vast te houden want daar bereik je vaak alleen maar het tegenovergestelde mee. Laat het paard naar achteren gaan. Zodra het paard met zijn hoofd buiten de trailer is neem je de druk op de lijn weer op en vraag je het paard naar binnen. Vraag dan het paard zelf weer naar buiten ter beloning. Herhaal dit, tot het paard steeds langer in de trailer kan blijven staan. 
  8. Vervolgens is het handig om het sluiten van de stang en klep los te gaan oefenen, zonder de trailer nog af te sluiten. Hiervoor raden we aan om hulp te vragen aan iemand die hier ervaring in heeft. Timing en rust is in deze fase van de training namelijk belangrijk om het paard goed te begeleiden. Op onze website vind je onze instructeurs die je hierbij kunnen helpen, maar je mag ons ook altijd mailen voor hulp en advies. 
  9. Is je paard klaar om op pad te gaan? Vergeet niet eerst alles achter af te sluiten voordat je het paard van voren vastzet. Dit geldt natuurlijk ook bij lossen: eerst het paard voor helemaal losmaken voordat je de klep en stang aan de achterkant los maakt. Laat iemand nooit recht achter de klep staan! 
  10. Denk eraan dat je de klep en eventueel zeiltje zachtjes open en dicht doet. Zorg dat je met rust doet en je geen onverwachte geluiden maakt die het paard kunnen laten schrikken. 

Geef een reactie