Het paard wilde wel, maar kon niet…

Bij ons op het centrum zijn wij dagelijks aan de slag om paarden te trainen die ergens een probleem mee hebben. Vaak zijn dit ook trailer problemen. Een paard dat de trailer niet in wil is één van de grootste uitdagingen voor veel eigenaren. En eerlijk is eerlijk, het kost ons ook veel tijd. Het gaat hierbij meestal niet om de trainingsduur, maar wel om het ophalen van het paard. Je kunt tenslotte niet zeggen: ‘breng je paard even hierheen, dan lossen we het voor je op’. Vaak zijn wij dan ook op pad om paarden op te halen of om op locatie te trainen. 

  

Een paar jaar geleden was ik een lange dag op pad om vier paarden op verschillende locaties te leren laden. Het ging zelfs zo ver dat ik een paard in België moest overtuigen de trailer weer op te gaan die er al een half jaar niet in wilde. Vooraf instrueren we de eigenaren om de trailer alvast klaar te zetten met de auto ervoor op een juiste ondergrond. Dat spaart mij veel tijd, want anders zul je zien dat de trailer die wij nodig hebben precies achter de trailer staat met een slot er op en ben je enige tijd bezig voordat je echt kunt beginnen. En tijd op zo’n dag is kostbaar, dus direct aan de slag kunnen is ideaal. En ja hoor, op het adres in België was dat super geregeld. De 1,5 pony/paards trailer, netjes maar zeker niet groot, stond precies klaar op de juiste plek. Enthousiast liep ik de stal in op zoek naar de eigenaren die ik al snel gevonden had. Een vriendelijk echtpaar dat thuis zes paarden had staan. Na even kennisgemaakt te hebben, vroeg ik de eigenaar om welk paard het ging. Ik hoefde niet ver te lopen en vond in stal een enorme schimmel, stokmaat zeker 1.80! Schoorvoetend vroeg ik de eigenaar: “weet je zeker dat hij past…?” 

  

De vrouw van de eigenaar gaf aan daar ook al haar twijfels over te hebben. Om zeker te weten hebben we de proef op de som genomen. Het paard gemeten van borst tot billen en vervolgens de trailer. Bleek het paard zeker 25 cm uit te steken! De reactie van de eigenaar sprak boekdelen: “Ah… nou begrijp ik het. Iedere keer had ik het paard binnen in de trailer, maar ik kreeg hem maar niet afgesloten….!” Zo kan een probleem al snel opgelost zijn! 

  

Achteraf hebben wij hier natuurlijk enorm om gelachen, maar het is wel iets wat heel veel voorkomt. Zorg er dan ook voor dat je paard en trailer op elkaar zijn afgestemd. Het is voor een paard veel eenvoudiger om goed te laden als de trailer past bij zijn eigen stokmaat. Ook komt het zijn gedrag tijdens het reizen ten goede! 

 

 

 

Geef een reactie