Het helpt niet altijd om veel te weten

Een paar jaar geleden werden we gebeld door een andere trainingsstal. Zij hadden een paard in training dat afwijkend gedrag liet zien. Hij ging wel de trailer op, maar vervolgens gooide hij zich tegen de wanden en sloeg hij met zijn hoofd net zo lang tegen de wand tot hij begon te bloeden. 

 

Twee trailers verwoest en ook de trainer was er niet zonder kleerscheuren afgekomen. Of wij het wilden proberen… Wat je dan altijd zult zien is dat het dik drie uur rijden was. Ik maakte me wel zorgen om deze uitdaging en liep naar Karel en legde hem het probleem uit. Wij zijn om verschillende redenen geen voorstander van het verdoofd vervoeren van paarden op de trailer, maar ik dacht dat dit misschien een uitzondering kon zijn. Nadat ik mijn verhaal aan Karel had verteld gaf hij een korte reactie: “Nee hoor, geen verdoving. Gaat wel lukken.” Ik heb de nacht voordat we het paard gingen halen slecht geslapen, dat kan ik je wel vertellen. 

 

Toen ik op stal kwam vertelde ik Karel nogmaals mijn zorgen waarop hij triomfantelijk een nieuwe uitvinding omhoog hield. Het leek wel alsof hij erg nonchalant gereageerd had, maar ondertussen had hij een speciaal halster ontwikkeld. Hij had een halster gemaakt met om alle delen van het halster isolatiemateriaal. Het leek wel een soort gevechtsbescherming, maar het zorgde er wel voor dat het hoofd van het paard niet beschadigde tijdens het vervoer. Dit paard bleek veel moeite te hebben om zijn evenwicht te bewaren in de trailer. Het meekijken met een camera en zien wat er in de trailer gebeurde hielp ons bij deze constatering. Overigens vervoeren wij paarden die zeer moeilijk zijn bij het rijden in het begin altijd los. Mijn trailer is erg groot en het paard heeft dan de ruimte om zijn eigen plek te zoeken. 

 

De twee weken erna ging het wel steeds wat beter, maar het was zeker nog niet makkelijk. Op een dag ging mijn man, die weinig verstand van paarden heeft, samen met een groep studenten rijden met de trailer en dit paard. Volledig ‘out of the box’ denkend verzon hij een beloningssysteem met stoppen en rijden dat fantastisch uitpakte. In het half uur dat ze weg waren hadden ze het probleem opgelost! Het heeft ons vervolgens nog een week of zes gekost om de eigenaar te overtuigen dat het probleem echt over was. Die durfde zelfs niet meer langs te komen. Op zich logisch, na alles wat ze met hem had meegemaakt. Voor ons een goede les dat het goed is om veel te weten, maar dat anders denken soms heel veel kan opleveren! 

Geef een reactie