Help! Mijn paard durft niet door het water...

Zeker in de herfst kom je buiten meer dan genoeg plassen tegen, niet alleen op buitenrit maar ook de buitenbak kan omgetoverd zijn tot waterbak. Best onhandig als je paard het dan spannend vindt om door het water te gaan. Wij geven je een aantal tips om dit te trainen.  

 

Stap 1 Sloot van plastic

Doordat het zicht van paarden anders werkt dan bij mensen is het voor hen moeilijker om diepte goed in te schatten. Meer hierover kun je lezen in dit artikel. Je kunt je voorstellen dat een plas water dan best een uitdaging is. Ze weten niet zo goed hoe diep het is of ze gevaar lopen door erin te gaan staan.  

Om het voor het paard een stukje makkelijker te maken, en voor ons veiliger, gaan we niet meteen met water aan de slag. We willen het paard namelijk eerst leren om over een andere ondergrond te lopen. Dit doen we met behulp van een plastic (afdek)zeil. Begin je training met een groot zeil en een kleiner zeil, die je opvouwt tot een smalle strook. Leg het vervolgens op deze manier neer in de bak:

                                                                           

Voor de veiligheid kun je in het begin het best met twee personen werken. Persoon A loopt met het paard richting de sloot, ongeveer 2 meter voor de sloot houdt persoon B het paard vast. Persoon A loopt met de lijn naar de andere kant en gaat op de hoek van het grote zeil staan. Zo is de kans dat het paard in zijn schrikreactie op jou springt het kleinst. Vervolgens laat persoon B het paard los en vraagt persoon A het paard rustig over de sloot.  

Als dit goed gaat kun je de sloot stap voor stap groter maken en uiteindelijk het paard over het grote zeil vragen. Doe dit de eerste keer vanaf de sloot zodat de overgang voor het paard niet zo groot is. Meer weten over deze oefening? Bekijk dan de oefening ‘lopen over andere ondergrond’ in de e-cursus Schrik- en obstakeltraining

 

Stap 2 Waterbak

Loopt het paard moeiteloos over het plastic zeil? Super, dan is het tijd voor de volgende stap! We gaan nu de sloot van plastic vervangen door een waterbak. Er bestaan waterbakken die gebruikt worden in hindernissen die je perfect voor deze oefening kunt gebruiken. Heb je geen beschikking tot een waterbak? Dan kun je het zeil over 4 balkjes leggen, zodat de randen omhoog komen te staan en je het kunt vullen met water. Maak er dan niet een groot vierkant van, maar maak een smalle rechthoek. Je zou ook een geultje kunnen graven in de bak en daar het zeil in leggen.  

Geef een reactie