Helemaal kapot na een trailerrit…

Op ons centrum gaven wij veel cursussen. Dat kon variëren van praktische tot meer theorie gerichte dagen. Eén van de leukste was ‘Verdieping Trailerladen’. Wanneer je bij ons een aantal trainingen had gedaan kon je aan deze training meedoen. Wij halen een aantal probleemladers in huis waar de cursisten dan mee aan de slag gaan. Natuurlijk onder onze begeleiding. De bedoeling is dat in twee dagen de paarden zo goed zijn dat de laatste middag de eigenaar getraind kan worden om zijn paard goed en rustig op de trailer te krijgen. Een super leuke cursus om te geven en altijd voor iedereen heel leerzaam, ook voor ons. Ongeveer een jaar geleden hadden wij voor deze cursus een paard opgehaald, Pegasus, die enorm moeilijk was tijdens het rijden. Hij liep er zo op en af, maar het dier was bij het vervoeren door de eigenaar zo onrustig dat bij hem de trailer al twee keer spontaan van de trekhaak was geschoten. Levensgevaarlijk natuurlijk! Daarbij vertelde de eigenaar dat het paard altijd drijfnat van de trailer kwam. Na controle van de trailer waar Pegasus altijd mee vervoerd werd, bleek dat de schokbrekers volledig kapot waren. Of dit nu kwam doordat het paard zo te keer was gegaan of dat het al zo was en dat daardoor het gedrag was ontstaan, dat weet niemand. Zeker was wel dat de trailer zo heen en weer ging dat het onverantwoord was om daar nog een paard in te vervoeren. Goede tip om dit dus af en toe te laten checken. 

 

Wanneer wij dit soort paarden ophalen bij de eigenaar doen we dat altijd met onze grote vierpaards trailer waar het paard los in kan staan. Natuurlijk met een goede begrenzing naar de klep toe. Tijdens de rit naar het trainingscentrum was het paard wel iets onrustig geweest, maar we kwamen thuis zonder al te grote problemen.  

 

De volgende dag aan de slag met de cursisten. Onze trainee van dat moment, Marcus, kwam na twee keer rijden terug met de mededeling dat Pegasus wel iets rustiger werd, alhoewel hij in tien minuten rijden echt drijfnat weer terugkwam. “Weet je, Annemarie, het is eigenlijk heel erg grappig… Op het moment dat je gaat rijden gaat hij meelopen in de trailer. En hoe harder je gaat, hoe sneller hij gaat lopen!…”  

 

Opeens schoot me iets te binnen. Ik zei “weet je wat je doet Marcus, plak alle ramen af met kranten, ook de achterkant”. Hij keek me aan alsof ik gek geworden was. Maar wat gebeurde er? Pegasus stond doodstil! Hij dacht echt dat hij mee moest lopen in de trailer… Ach, wat zal hij al een afstanden hebben afgelegd in de trailer! Ik bedacht de oplossing omdat ik weleens help om paarden te leren op een loopband te lopen. En sommige paarden willen niet op een automatische loopband bewegen als ze geen wind voelen of beweging zien. Vandaar dat ze daar een windblower hebben staan voor het ‘gevoel’… 

Geef een reactie