Veel van wat we in de omgang met paarden doen is in de basis grondwerk. Het doen van grondwerkoefeningen met een paard is dus erg nuttig om elkaar beter te begrijpen. Bovendien is het natuurlijk heel leuk om als afwisseling met je paard te doen! Wij geven je 10 tips hoe je je grondwerktraining aan kan pakken.
- Probeer af te wisselen. Door je training niet altijd op precies dezelfde manier op te bouwen of elke keer hetzelfde te doen, hou je het afwisselend. Probeer te voorkomen dat de training of oefening voor je paard (en jezelf) saai of voorspelbaar wordt. Hierdoor zorg je ervoor dat het paard zijn focus bij je houdt en goed op je hulpen blijft reageren.
- Denk out-of-the-box! Maak gebruik van verschillende materialen om de oefeningen leuker en uitdagender te maken voor jou en je paard. Neem bijvoorbeeld een keer een paraplu of vlag mee die je nog thuis hebt liggen. Of knutsel thuis iets met oude materialen die je toch al hebt liggen.
- Maak een plan van tevoren wat je wil bereiken Het maken van een plan van tevoren, kan erg helpen om zelf goed te weten waar je naar toe werkt. Breek je uiteindelijke doel op in kleine stukjes zodat je steeds een stapje verder kan trainen naar het gewenste gedrag.
- Let op de dosering van je hulpen, voor ieder paard is het verschillend met welke intensiteit je de hulp moet geven, maar probeer het altijd zo klein mogelijk te houden. Dit is in aan het begin van je training soms best even aftasten. Zoek naar het punt wanneer het paard reageert en probeer je hulp dan steeds weer kleiner te maken.
- Zorg voor veiligheid. Begin je training altijd even door te controleren of je omgeving veilig is. Wil je meer tips over hoe je de training goed kan voorbereiden? Klik hier …
- Non-verbaal taalgebruik Probeer je altijd bewust te zijn van je non-verbale taalgebruik in de communicatie met je paard. Verbeeld in je hoofd wat je van het paard verwacht en probeer hierbij de beste hulp te gebruiken die bij deze oefening past.
- Maak het voor je paard zo makkelijk mogelijk om het goede antwoord te geven op jouw hulpen. Hierdoor zal het paard sneller de oefening snappen en kan je de oefening steeds moeilijk maken.
- Let op veranderingen in de omgeving. Ging het de hele tijd goed, maar lukt het opeens niet meer? Veranderingen in de omgeving kunnen een effect hebben. Misschien gaat er een ander paard weg of komt er juist eentje bij in de bak? Dit hoef je natuurlijk niet uit de weg te gaan, maar is wel altijd goed om te beseffen dat omgevingsaanpassingen een effect op je training kunnen hebben.
- Probeer altijd om je training positief af te sluiten. Het is heel erg belangrijk om te zorgen dat je de training afsluit met een positief einde. Wil je de training beëindigen maar heb je eigenlijk nog niet het resultaat bereikt dat je zou willen, of merk je dat je paard moe wordt? Doe dan een stapje terug naar iets wat je paard al goed onder de knie heeft. Afsluiten met een positieve ervaring helpt je in de volgende training.
- Probeer wat anders. Als iets meerdere malen niet lukt, probeer dan om niet gefrustreerd te worden. Probeer daarentegen te kijken naar welke hulp je geeft en probeer iets anders. Soms begrijpt het paard niet wat je bedoelt en moet je creatief zijn om de vraag anders te presenteren.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.