Gezond de winter door

Paarden kunnen van nature heel goed tegen koude temperaturen. Toch kan de winter voor een aantal gezondheidsrisico’s zorgen. Hoe zorg je ervoor dat je paard gezond en fit de winter doorkomt? 

 

Ruwvoer als kachel 

Ruwvoer is basis van ieder paardenrantsoen, het maagdarmstelsel is hierop ingesteld. Daarnaast werkt het verteringsproces van ruwvoer als een soort kacheltje voor het paard, het houdt hem warm tijdens de koude dagen.  Zeker als je paard niet of minder in de wei komt, is het voeren van voldoende ruwvoer van goede kwaliteit belangrijk. Als je paard wel het hele jaar door in de wei kan grazen, houd er dan rekening mee dat het gras minder voedzaam is in de winter. Het bijvoeren van ruwvoer kan dan nodig zijn. Houd goed de body condition score van je paard in de gaten. Dit geeft je een indicatie of hij op gewicht blijft of dat je aanpassingen moet doen op het rantsoen.

 

Voldoende water 

Water is een van de belangrijkste voedingsmiddelen voor een paard, per dag drinkt hij gemiddeld 25-30 liter water. Houd er rekening mee dat wanneer je paard niet of minder gras eet, hij meer water zal gaan drinken. Gras bestaat namelijk voor 80% uit water, terwijl hooi maar 20% water bevat. Wanneer de dagen en nachten kouder worden zullen leidingen en waterbakken sneller bevriezen. Controleer daarom regelmatig of het paard nog toegang heeft tot het water. Als het paard onvoldoende drinkt kan dit leiden tot uitdroging en koliek.

 

Beweging houdt ze gezond 

In de winter staan de meeste paarden meer op stal waardoor ze minder bewegen. Voldoende beweging is echter nodig om lichaam en geest van het paard gezond te houden. Als het paard niet genoeg beweegt verhoogt dit de kans op koliek. Het wordt aangeraden om het paard een aantal uur vrije beweging te geven, in een weide of paddock. Let wel op de bodem, als deze erg bevroren is of als er ijs in ligt kan dit risico’s met zich meebrengen. Verder kan rijden, longeren of buiten wandelen ook voor beweging zorgen. Zorg daarbij voor een goede warming-up en cooling-down om spierpijn te voorkomen. 

 

Lekker warme stal? Liever niet 

Wanneer het buiten koud is, zijn we snel geneigd om het op stal lekker warm te maken. Dus ramen en deuren dicht, zodat er geen warmte verloren kan gaan. Alleen is een niet goed geventileerde ruimte niet zo gezond voor je paard. Ammoniak (uit de urine), stof en schimmels vervuilen de lucht en kunnen voor gezondheidsproblemen aan de luchtwegen zorgen. Zorg daarom altijd voor een goede ventilatie, maar let op dat het niet gaat tochten. Dit kan ook voor gezondheidsproblemen zorgen. 

 

Een liksteen, ook in de winter
Ondanks dat paarden minder zweten dan in de zomer, hebben ze ook in de winter een zoutbehoefte. Zout zit vaak onvoldoende in het ruw- en krachtvoer. Door het ophangen van een liksteen kan het paard zelf bepalen wanneer en in welke mate hij zijn zoutgehalte aanvult. Leg nooit een liksteen in de voerbak. Het paard krijgt dan namelijk tijdens het eten van het krachtvoer meer zout binnen dan nodig.

Geef een reactie