Geluid als afzetting?

Het gehoor van een paard is zeer goed ontwikkeld. Ze kunnen zelfs tot op 4,5 km afstand geluid horen. Als het paard een hard of onbekend geluid hoort kan het zo zijn dat hij plots tot stilstand komt. Onderzoekers in Polen vroegen zich af of geluid gebruikt kan worden om een virtueel hek te maken. 

 

 ONDERZOEK

Wiktoria Janicka en haar collega-onderzoekers zijn op zoek gegaan naar een manier om met geluid een virtuele barrière te maken. Een alternatieve methode van de schokband die gebruikt wordt bij honden. Paarden zijn bijzonder gevoelig voor prikkels uit de omgeving waardoor een alarmerend geluid wellicht als een onzichtbare barrière voor paarden kan werken. 

 

FUTURISTISCH GELUID 

De onderzoekers van de University of Life Sciences in Lublin hebben dit onderzocht door 30 volwassen warmbloedpaarden individueel door een 55 meter lange en 4 meter brede gang te leiden. De gang was omheind door kunststof hekstandaarden en twee lijnen van het schrikdraadlint met aan het einde een beloning in de vorm van voedsel of een ander bekend paard. Op 30 meter, 15 meter of 5 meter werd er een futuristisch geluid gedurende 20 seconden afgespeeld op 80 decibel op een meter van de draadloze speaker. Als de paarden reageerden op de virtuele barrière door te vluchten, weglopen of stoppen werd de barrière als effectief geregistreerd.  

 

 VIRTUELE BARRIÈRE

De virtuele barrière was in 80% van de gevallen effectief bij een voerbeloning. De virtuele barrière was veel minder effectief als ze naar een paard toeliepen die ze kenden. Op dat moment bleek de barrière maar 20% effectief. De afstand waarop het geluid werd afgespeeld bleek weinig invloed te hebben op de effectiviteit van de virtuele barrière. Wel bleek dit invloed te hebben op het stressniveau van het paard. Als de paarden 5 meter bij elkaar verwijderd waren als het geluid werd afgespeeld was het stressniveau het hoogst.  

 

Wil je meer lezen over dit onderzoek? Klik dan hier: https://thehorse.com/1121525/regular-dental-care-important-in-horses-worldwide

  

Geef een reactie