Soms worden paarden in de volksmond omschreven als dominant. Maar wat is dominantie eigenlijk en waar komt dit gedrag vandaan? Is dominantie eigenlijk wel de goede term of is het een uiting van iets anders, zoals onzekerheid of onbegrip? Waar het ook vandaan komt, het kan soms lastig zijn om mee om te gaan. In dit artikel duiken we dieper in waar dit gedrag vandaan kan komen en waar je zelf aan kan denken in je training.
Laten we eerst even teruggaan naar de definitie van dominantie: dominant betekent dat iets of iemand sterker is dan de rest, iemand kan een dominant karakter hebben of is overheersend. In de paardenkudde betekent dit niet meteen dat het dominantste paard ook de leider is. Dominantie speelt zich namelijk af tussen twee paarden en hun relatie tegenover elkaar. Het zegt niet iets over de verhouding binnen de grotere groep. Paarden in de kudde weten namelijk welke positie ze innemen ten opzichte van elk ander paard, maar de individuele paarden hebben geen inzicht in hoe alle andere paarden in verhouding staan tot elkaar.
Wie is dan wel de leider? Bij paarden geldt “wie beweegt, bepaalt”. Met andere woorden degene die de rest kan laten bewegen is de leider van de kudde. Dit hoeft niet altijd het paard te zijn die het dominantst is. In de meeste gevallen volgen paarden de merrie die het zekerst is van haar zaak. Als zij uitstraalt te weten waar veiligheid, voedsel en water is, zal de kudde haar volgen. Een dominantiestrijd om die rol is dan ook maar zeldzaam.
Paarden die in de basis onzeker zijn, kunnen dit soms uiten in dominant gedrag. Het zou kunnen dat het paard op dat moment op zoek is naar leiderschap. Het kan erg helpen om veel grondwerkoefeningen met zulke paarden te doen. Op die manier kan je werken aan jullie communicatie en begrip. Leg een keer een L-shape neer met balkjes of werk met pionnetjes. Iets op de grond neerleggen kan helpen om het makkelijker te maken voor jezelf om een duidelijk doel in je training te hebben. Wees consequent en probeer je vraag en antwoord zo zwart-wit mogelijk te maken. Heb je toch te maken met een dominant paard? Ook dan gelden de bovenstaande tips. Je zult alleen merken dat een onzeker paard waarschijnlijk sneller accepteert dat jij de leiding neemt (want hier had hij tenslotte behoefte aan). Ben je op zoek naar tips voor een aantal oefeningen die je kan doen? Je vindt een artikel over afwisseling in grondwerk hier: https://e-quine.com/uitdagend-gedrag/afwisseling-in-het-grondwerk/
Het verschil tussen een onzeker of dominant paard is soms moeilijk te herkennen. Vind je het lastig hoe je met dit gedrag om kan gaan, vraag dan iemand met ervaring hierin om hulp.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.