Bodembedekking en slaap

Om volledig tot rust te komen heeft het paard uur REM-slaap nodig. Bij de REM-slaap zijn alle spieren volledig ontspannen. Amber Matthews, MSc, docent paarden aan de Hartpury University, in Gloucestershire, VK, heeft onderzoek gedaan naar de invloed van de hoeveelheid bodembedekking in de stallen op de REM-slaap.

 

Voor het onderzoek zijn 6 verschillende paarden (gehuisvest op houtkrullen) met een gemiddelde leeftijd van 15 jaar geobserveerd. De paarden stonden vanaf 19:00 uur in hun gebruikelijke stal waar ze gedurende de nacht (tot 7:00 uur) in de gaten werden gehouden door middel van infraroodcamera’s. Daarbij werd de tijd bijgehouden dat ze volledig liggend, op de borst liggen met of zonder neus naar beneden, en staand slapen besteedde. De helft van de paarden begon het experiment vijf nachten op strooisel van 5 centimeter diep, en de andere helft begon vijf nachten met strooisel van 15 centimeter diep. Daarna, na een periode van vijf dagen terug op hun standaard strooisel, schakelden alle zes de paarden voor vijf nachten over op het tegenovergestelde experimentele strooisel.

 

Onderzoek toonde aan dat de paarden aanzienlijk meer tijd in REM-slaap doorbrachten – evenals niet-REM-slaap – in het diepere beddengoed. Het huisvesten van paarden op diepere bodembedekking zou de slaapkwaliteit dus kunnen verbeteren. 

Bron artikel 

Geef een reactie