Help mijn paard bijt... 8 tips!

Hengsten en ruinen hebben er sneller last van dan merries, bijtgedrag. Spelende paarden is een leuk gezicht, maar als ook bijtend willen spelen met mensen wordt het toch minder leuk…  Hieronder geven we je 10 tips tegen het bijtgedrag van je paard. 

 

 1. Onderzoek waar het vandaan komt

Paarden bijten met een reden, deze reden kan zijn om te spelen, dominantie te vertonen of leiderschap over te nemen, maar het kan ook zijn dat het paard pijn heeft. Het is belangrijk om het laatste uit te sluiten voordat je aan de slag gaat om het gedrag te trainen. Ook is het makkelijker om gericht te trainen wanneer je de oorzaak weet. 

 

2. Geef je paard geen eten (meer) uit de hand

Door uit de hand te voeren associeert je paard jouw hand met voedsel. Hierdoor kan bijtgedrag sneller ontstaan. Om het paard toch te belonen voor de training kan je hem uit een emmer of zijn voerbak voeren. Ook kan het helpen om het hooi in stal te op te hangen of neer te leggen als het paard niet op stal staat. 

 

3. Tijdens de training met een bijtend paard mag zijn hoofd niet in jouw persoonlijke ruimte komen

Zorg er ook voor dat je handen niet te dicht in de buurt van het paard zijn mond zitten. Belonen kan je dan het beste doen door te aaien op zijn hals, schoft of voorhoofd, maar niet bij zijn neus.  

 

4. Als het paard extreem bijt als je hem aan de lijn hebt is het handig om een tweede persoon mee te laten lopen

Deze kan ervoor zorgen dat het hoofd niet in de buurt komt van de begeleider. Elke keer dat hij probeert te bijten kan iemand die aan de andere kant loopt wat druk op de lijn nemen om zijn hoofd de andere kant op te vragen zonder dat het gevaarlijk wordt. Vergeet niet de druk direct los te laten als het paard daarna weer rustig meeloopt. 

 

5. Blijf uit de bijtzone van je paard

als hij bijt wanneer je een deken of zadel op wil doen. Zorg dat je een positie kiest waarbij je het paard in de gaten kan houden. Bijtgedrag tijdens het opleggen of vastmaken van deken of zadel zou ook kunnen worden veroorzaakt doordat het paard last heeft van zijn rug of zijn buik. Het is het van belang om je paard te laten controleren door een dierenarts. 

 

6. Doe de lijn aan de andere kant van het paard zijn hals

wanneer hij bijt wanneer je zijn voeten op wil tillen. Hierdoor kun je het hoofd van het paard de andere kant op houden als jij bukt om zijn voeten op te tillen. Dit werkt ook bij het bijten bij het op leggen van dekens of zadels. 

 

7. Consequent zijn is heel belangrijk bij een bijtend paard

 Als het op het ene moment wel mag knabbelen en het andere moment niet, zal het paard het minder snel snappen wat de bedoeling is. Wanneer meerdere mensen met het paard trainen is het dan ook van belang dat ze allemaal consequent zijn met het paard.  

 

8. Hou vol!

Het is belangrijk om deze tips langere tijd vol te houden, want gedragsveranderingen kosten tijd en doorzettingsvermogen.  

Geef een reactie