Meer of minder beweging bij Strookbegrazing?

Wanneer de paarden een groot stuk wei tot hun beschikking hebben, kan er gekozen worden voor strookbegrazing. Hierbij krijgen de paarden strook voor strook toegang tot de wei. Ze worden hierdoor beperkt in de hoeveelheid gras die ze kunnen eten. Dit kan helpen bij de gewichtsbeheersing.

 

MEER OF MINDER BEWEGING?

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat pony’s met strookbegrazing minder aankomen dan pony’s die vrij toegang hebben tot beperkte weidegang. Voerfabrikant Spillers en hun onderzoeksmedewerkers waren benieuwd naar de hoeveelheid beweging bij strookbegrazing ten opzichte van een grote weide.  

 

 DE STUDIE

Voor deze studie is het gedrags- en activiteitsniveau van verschillende pony’s geobserveerd met behulp van een combinatie van directe observatie en activiteitsmonitors die aan de nekriem van het halster van de pony’s waren bevestigd. Dit werd gedaan bij zowel strookbegrazing, als bij grote weilanden terwijl ze zowel alleen, als in een groep aan het grazen waren. 10 pony’s werden willekeurig toegewezen aan een van de twee aangrenzende paddocks. Beide paddocks waren even groot, werden op dezelfde manier beheerd en hadden subjectief dezelfde hoeveelheid zeer beperkte begrazing beschikbaar. Paddock B was verdeeld in zeven stroken (met behulp van schrikdraad) waarbij pony’s elke dag toegang kregen tot een extra verse strook weidegrond; pony’s in paddock A hadden toegang tot de hele paddock voor de duur van het onderzoek. 

 

EVENVEEL BEWEGING

De studie toont aan dat paarden en pony’s die minder eten bij strookbegrazing evenveel bewegen als paarden in de wei. Zoals verwacht besteedde de pony’s bij de strookbegrazing meer tijd in het toegankelijke gras in de vier uur nadat het hek was verplaatst. Een volgend onderzoek is gaande waarbij de effecten van strookbegrazing op het wateroplosbare koolhydraat (WSC) of ‘suiker’-gehalte van het gras en het weideherstel wordt onderzocht. 

 

Bron artikel: https://www.horsetalk.co.nz/2022/07/13/movement-strip-grazed-horses/

 

  

Geef een reactie